Seneste Nyheder

Stør i Canada, 20-01-2008

Gorm Siiger var i november måned en tur i Canada for at udfodre den hvide stør. Her er Gorm`s beretning fra turen:

I november havde Småbådsklubben arrangeret en tur efter stør til Britisk Columbia i Canada. Der var et afbud ud af de 21 deltagere der skulle med, og da jeg fik tilbudet om at overtage denne plads, sagde jeg straks tak til. Ved afgangen d. 10. november mødtes vi i Kastrup, og via Amsterdam gik turen de 7.713 km til Wancover. Fra lufthavnen kørte vi i bus en lille times tid, før vi var i en lille by ved navn Chilly Wack. Herfra var der kun 20 min. kørsel til floden. Vi blev her indlogeret på et dejligt hotel, med 2 mand pr. værelse. Jeg havde den store glæde at dele værelse med Kurt – en flink mand fra Køge- egnen.
Næste morgen efter indtaget morgenmad, drog vi alle mand af sted til floden, fordelt med båd hold med 3 personer i hver. Jeg skulle på hold med Wolfgang og Bjarne. Traileren med Jetboats blev kørt helt ud i floden, så lygterne lyste under vandet, kun bilerne blev på land. Så blev båden frigjort og bilen selvfølgelig kørt op på det tørre.
Fra floden er der udsigt til bjergtoppe, hvor den første sne allerede havde lagt sig. På flodkanterne ligger mange væltede træer. Ørne flyver frem og tilbage i et stort antal, ligesom måger i Danmark. De får sig en godbid af det store antal laks, der driver mod havet efter de har udført missionen med at føre slægten videre. Der er 5 slags stillehavslaks i Frazer River, der alle dør efter de har været i floden. Ind imellem dukker der en sæl op med en laks i munden.

Og så lidt om fiskeriet. Der er udelukkende tale om bundfiskeri når det gælder stør. Der bliver brugt lakserogn som agn. Rognen bliver pakket ind i et stykke nylonstrømpe, dette er selvfølgelig for at holde sammen på det. Kuglen med rogn og strømpe bliver formet som en valnød som så bliver sat på krogen. Det hele bliver holdt ved bunden af et passende stykke bly.
Lad det være sagt med det samme, det var en kanon tur med mange stør i forskellige størrelser. Turen største var en Stør på 242 cm. og med en vægt på lige under 150 kg. Ialt blev det til 432 Stør blandt de 21 personer som var med på turen. På vores båd havde vi alene 108 stør, hvoraf min den størets var 218 cm lang og vægten var 106 kilo. Jeg fik en enkellt mere over drømmemålet på 200 cm, nemlig en fisk på 217 cm og 97 kilo. Vher havde vi tre mand alene 108 Stør, hvoraf min den største var 218 cm vægt 106 kg. jeg havde en mere på 213 cm på 97 kg. Vi fangede i vores båd en fjrdedel af samtlige fisk!
Sådan en Stør på 100 kg., tager det ca. en time at hive ind, så der skal holdes godt fast i stangen og kæmpes hårdt, da snøren ellers kan gå ned og sætte sig i nogle af de træer der ligger rundt omkring på bunden. Flere af fiskene sprang højt op i luften – et herligt syn at se en 2 meter fisk gå fri af vandet.
Alle Stør bliver målt, og ud fra en tabel finder man så vægten på fisken inden den bliver udsat igen.
Støren er i øvrigt totalfredet i Frazer River, den må gerne fanges på sportslig vis, men den skal genudsættes efter fansten. Den har ikke været udsat for kommercielt fiskeri i mange år og bestanden er derfor også i stadig fremgang, efter den tidligere har været fisket helt ned. Så der vil helt sikkert også være mange stør til de lystfiskere som vil prøve kræfter med denne stærke fisk i de kommende år. Og det kan helt klart anbefales at prøve dette.


Alle nyheder