Seneste Nyheder

Helleflyndere fra Norge, 22-06-2008

Midt i maj måned var ”Team Globetrotter” fra ISK atter på farten. Denne gang gik turen til Værøy, som ligger yderst på Lofoten i det nordnorske. Målet var primært at fange et par store helleflyndere, men selvfølgelig skulle det fantastiske fiskeri efter store torsk og sej også prøves. Lars Christensen, Søren Hansen og Steen Lyngsø som var afsted på denne tur, havde booket den dygtige svenske guide Kristian Keskitalo til en uges fiskeri, så betingelserne for succes var optimale. Den længe ventede første fiskedag, mindede dog mest af alt, om en vinterdag på sundet. Snefnugene vrimlede ned fra hilmlen og sammen med en 12-13 m/sek fra NV, gjorde det fiskeriet til noget af en prøvelse. Søren nåede dog at få en enkelt flynder på ni kilo, inden de opgav at fiske videre ved middagstid.
Dagen efter var forholdene blevet noget bedre og der kunne fiskes optimalt. Efter et par timers fiskeri fik Steen et tungt hug på sin jig, et par meter over bunden. Det var helt klart en rigtig stor helleflynder, men efter ca. 30 sekunder røg krogholdet, øv. Der blev fisket videre, indtil der kom en melding over radioen fra den anden guidebåd. De havde kroget en flynder på min. 100 kilo, som de nu var i gang med at fighte. Fiskeriet blev afbrudt og de sejlede hurtigt over til den anden båd og hvilket syn der mødte dem. Lige da de kom derover, brød flynderens hoved overfladen og et helt vandvittigt stort hoved kom til syne, de 100 kilo kunne vist langtfra gøre det. Efter lidt tid var fisken klar til landing, men de tre mand i båden kunne ikke få den ind over rælingen, så Steen måtte over og hjælpe. Nu lykkkedes det at få den enorme fisk indenbords, men med lidt skader til følge. Steen havde skåret to figre rimeligt voldsomt og Pér var følelsesløs i den ene underarm, men hvad betød det, nu når monsteret lå sikkert i bunden af båden. Kursen blev nu sat mod havnen hvor vægten skulle afsløres. Kort fortalt, så var der tale om en ny verdensrekord, idet vægten viste 202 kilo og målebåndet 246 cm. En enorm fisk og en kæmpe oplevelse at være med til.
Efter vejning og fotografering sejlede ISK´erne ud igen, men fiskeriet var ikke nemt. Først allersidst på dagen i det sidste drev, lykkedes det Steen at kroge en fisk. Efter en tung og herlig fight kunne de se en rigtig stor flynder komme til syne i det klare vand, her var der helt klart en ny PR på vej. Det var i øvrigt et imponerende syn at se disse fisk komme langsomt op i det klare vand, hvor der er en sigt på minimum 10 meter. Helleflynderen blev sikret ved bådsiden, hvor den blev målt og mærket. Målebåndet viste 170 cm, så fisken havde en vægt på ca. 65 kilo. Kort efter blev fisken sluppet fri og kunne frisk søge ned på bunden igen.
De følgende dage fangede de alle tre flyndere, Lars fik fisk på 25 og 35 kilo, Søren fik en på 27 kilo og Steen fik fisk på 30 og 35 kilo, en imponerende snitvægt. Alle helleflynderne blev efter måling og mærkning genudsat.

Det blev som tidligere nævnt også til noget sej og torskefiskeri. Dette foregik omkring nogle fritliggende grundtoppe, hvor der er 20 – 70 meter vand. Der er et typisk billede i dette fiskeri, idet at når strømmen vender, altså ståe stille, så sker der ikke så meget. Når den så langsomt begynder at tiltage, så er det torskene som går til den og efterhånden som strømmen bliver stærkere, så tager sejene over. Fiskeriet foregår ved at man firer en stor jig (380 gram) ned til bunden, hvorefter man spoler den hurtigt op gennem vandet. Når den så bliver taget af en stor torsk eller sej midt i vandet, så sker der altså noget og så er det bare ned at holde fast i grejerne. Når fiskeriet kørte bedst havde de alle tre fisk på samtidig, så det var nogle underholdende timer ude i Norskehavet. Gennensnitsvægten på torskene og sejen, var på over ti kilo, så det blev til rigtig mange ”målere” under dette fiskeri. Den største torsk vejede 22 kilo og blev taget af Mr. Codman alias Lars Christensen, han fik for øvrigt to mere over de 20 kilo. Største sej vejede 14,50 kilo og det blev til en hel del over de 13 kilo.
Det var en fantastisk tur med en guide som kender sit fiskevand og ikke mindst vidste hvornår fiskene var aktive. Pengene til en lokal guide er altid givet godt ud, når man kun har en uge til sin rådighed, på denne måde fisker man optimalt fra den første time. Se evt. mere om fiskeriet på Værøy på Wildwaters hjemmeside: www.wildwater.seAlle nyheder