Seneste Nyheder

Laksetur til Väneren, 17-12-2008

I starten af december var ”Team Globetrotter” afsted igen, denne gang gik turen dog kun til Sverige, hvor Søren, Lars og Steen skulle prøve kræfter med Vänerens laksefisk. De skulle fiske sammen med den svenske guide Kristian Keskitalo, som de havde fisket sammen med et par gange på Røst og Værøy i det nordnorske. Kristian havde berettet om det fantastiske trollingfiskeri som foregik på den svenske sø om vinteren, så nu måtte det prøves.
Meldingerne fra det svenske havde dog ikke været alt for opløftende inden turen, men det var alligevel med en god tro på fiskeriet, at kursen blev sat mod Baggerud onsdag eftermiddag.
Da vi kom frem til den helt nybyggede hytte ved søens bred, stod Kristian klar med aftensmaden på bordet, hvilken service. Efter et par hyggelige timer gik vi til køjs og drømte sødt om de kommende fighter med søens stærke laks.

Næste morgen klokken seks ringede vækkeuret, men vi var desværre vågnet før dette, idet vinden hylede omkring hushjørnet. Vi kunne hurtigt se at fiskeriet denne dag var umuligt, idet meldingen på nettet kunne berette om en middelvind på 16 sek/m og 20 i stødene! ØV
I stedet bød dagen på seightseeing med Kristian som guide i Mariestad og Karlstad, samt en tur til laksezonerne i Klarelven hvor alt dog var stille.

Næste dag bød på lidt bedre vejr, idet vinden var løjet en smule af og drejet lidt mere i syd. Det var dog stadig umuligt at sætte båden i vandet fra Baggerud, så vi trailede 110 km. sydpå, hvor vi kunne sætte båden i vandet ved Brommösund. Her kunne det lade sig gøre at fiske og vi lærte noget helt nyt denne dag, nemlig trolling med døde løjer, som blev monteret i nogle specielle agnhoveder. En meget spændende metode, som helt sikkert skal afprøves i den kolde årstid på vores hjemlige havørreder. Dagen gav 3 godkendte fisk i båden, hvor de største var en 5 kilos laks til Steen og en 4,5 kilos ørred til Lars, samt en ørred på 2,5 kilo til Søren. Laksen blev fileteret og tilberedt af Kristian om aftenen som pesto laks, en ret som var særdeles velsmagende.

Lørdag morgen havde vinden endelig lagt sig så meget, at vi kunne sætte i vandet fra Baggeryd, noget som var særdeles behageligt, idet rampen lå 100 meter fra hytten. Der blev igen fisket med løjer og vi havde et udemærket fiskeri denne dag. Vi fik et par laks på omkring de 5 kilo, men da de havde fedtfinnen i behold og dermed var vildfisk, skulle de sættes ud igen. For at beskytte den oprindelige vilde bestand af fisk i søen, er det kun tilladt at hjemtage de udsatte fisk, som kan kendes på at fiskens fedtfinne er klippet af ved udsætningen. At det er noget som man tager alvorligt heropppe, kunne man tydeligt se, idet den svenske kystbevogtning stod klar ved ophalerrampen om aftenen og tjekkede alle fisk og undersøgte bådene! Det kunne de måske lære lidt af i Danmark. Ellers bød dagen på to godkendte laks over 60 cm og nogle undermålere, samt et par gedder på 5 og 6 kilo.

Søndag var sidste fiskedag og her havde de lovet 0 – 4 sek/m fra øst. Men vi må nok erkende at de svenske metrologer ikke er meget bedre end sine danske kollegaer, idet det blæste 12 sek/m fra øst, så det blev en rigtig ”røvtur” på vandet denne dag. En enkelt lille ørred på måske 20 cm, det var alt hvad det kunne blive til.
Selvom fiskeriet ikke levede op til forventningerne, så var det alligevel en rigtig god, hyggelig og ikke mindst lærerig tur. Kristian gjorde alt hvad han kunne for at finde fiskene og så kan man ikke forlange mere. Men en ting er helt sikkert, laksene i Väneren skal ikke tro at vi har opgivet dem!


Alle nyheder